Sorbet cytrynowy

Dwie cytryny, jeden szkl. wody, dwie łyżki mąki, trzy jaja, jedenpięć dag cukru pudru. Cytryny dobrze umyć, krótko sparzyć, obrać. Skórki pokrajać w bardzo cienkie paseczki, zalać szklanką wody, zagotować i od

stawić na dwie godziny. Wyciśnięty sok z cytryn dodać do wody odcedzonej od skórek cytrynowych, rozprowadzić w tym mąkę, postawić na bardzo wolnym ogniu i dodawać kolejno po jeden żółtku, ubijając trzepaczką przez kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Przez ten czas ubić na sztywno białka z cukrem pudrem, połączyć z ostudzoną masą i dodać śmietanę. Wstawić na jeden-dwie godz. do lodówki i podawać w pucharkach.

Sorbet truskawkowy, trzy0 dag cukru, dwie szkl. wody, sześć łyżek śmietany, jeden cytryna, jeden /dwie kg truskawek. Cukier zalać wodą w misce i mieszać, dokładnie go rozcierając. Dodać śmietanę, sok z cytryny oraz odszypułkowane, umyte, osu-szone i dokładnie rozdrobnione truskawki. Całość wymieszać i wstawić do zamrażalnika lodówki na ok. trzy godz. Podawać w pucharkach.

Babeczki z bitą śmietaną i owocami, ciasto’. dwiepięć dag mąki, szczypta soli, jeden0 dag margaryny, dwie łyżki cukru, jeden jajo, cztery łyżki śmietany (wody) nałożenie: bita śmietana, owoce (surowe, z kompotu, z konfitur)

Mąkę wymieszać z solą i utrzeć z pokrajaną zimną margaryną. Dodać cukier i rozmącone jajo, dokładnie połączone ze śmietaną. Sporządzić ciasto. Ciasto odstaw trzy w chłodzie na trzy0 minut, po czym rozwałkować je i za pomocą wykrójnika wyciąć krążki o średnicy dostosowanej do średnicy górnej części foremek. Krążki wkładać do foremek i lekko docisnąć do karbowanych brzegów i dna. Spód ciasta w każdej foremce nakłuć widelcem. Piec jeden0-jedenpięć minut w nagrzanym do dwie00°C piekarniku. Upieczone babeczki wyjmować z foremek po ostygnięciu. Na krótko przed podaniem do każdej babeczki nałożyć po łyżeczce bitej śmietany, a na wierzch różne owoce, np. truskawkę, kilka malin, kilka wypestkowanych wiśni,

ćwiartkę (lub połówkę, jeśli mała) moreli, kawałek brzoskwini, gruszki, pomarańczy, ananasa itd. Owoce mogą być także z kompotu, ale dokładnie osączone, lub też z konfitur, głównie wiśniowych lub truskawkowych.