Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie jednak za „curry” uważa się mieszaninę odpowiednich przypraw czasami zmieszanych z olejem lub gui (tłuszcz zwierzęcy, powstający przez długotrwałe gotowanie) w wyniku czego uzyskuje się pastę curry. Wyróżnia się wiele odmian curry, spowodowane jest to różnicą w smaku z powodu różnego doboru składników. Składniki curry są zmienne, zależą bowiem od rejonu i od osobistych upodobań kucharza. Do najczęściej używanych należą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili oraz w zależności od upodobań: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Nie istnieje określony przepis, składniki dodawane są według zamiłowań. Proszek curry jest bardzo wrażliwy na światło i wilgoć, dlatego należy przechowywać go szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu. Kolor zależy od przygotowania składników np. prażenie i palenie powoduje, że odmiana Sri Lanki ma ciemnobrązową barwę.
Curry
Inne wpisy:
Kebab Ciechanów Alif
Chodźmy na kebab już dziś
Na pewno mamy na coś ochotę. Jak to zwykle bywa. W końcu musimy zjeść jakiś obiad, ale nie wiemy, co przygotować. W takim razie powinniśmy wybrać się na kebab Ciechanów Alif. O, kebaby... Kto ich nie lubi? Przecież są tak cudowne, pożywne i przepyszne. Chyba...
Pizzeria Ciechanów Biesiadowo
Pizzeria
Zdecydowana większość ludzi lubi jeść pizzę. Oczywiście różne są gusta, dlatego można wybierać spośród wielu dodatków, z jakimi chce się zjeść pizzę.
Należy podkreślić, że dobra pizza jest najważniejszym, choć nie jedynym czynnikiem sukcesu pizzerii. Ważna jest również lokalizacja, obsługa czy wygląd i wielkość lokalu. Na pewno dobra pizza będzie...