Kawa do ekspresów
1 vote, 10.00 avg. rating (145% score)

Dobre urządzenie do parzenia kawy to połowa sukcesu, ale bardzo istotna jest także sama kawa, której używamy. Kawy dostępne na naszym rynku różnią się między sobą proporcją użytych odmian, jakością ziaren, czy też sposobem prażenia ziaren, a to wszystko ma znaczący wpływ na finalny smak kawy w naszej filiżance. Jaka kawa do ekspresów jest zatem najlepsza? Zdaniem specjalistów lepiej jest wybrać kawę z większą zawartością arabiki – jest ona delikatniejsza i zawiera dwa razy mniej kofeiny niż robusta. Kawa dobrej jakości powinna być średniociemna i nie powinna zawierać zbyt dużo połamanych czy pustych ziaren. Zdecydowanie najlepsza jest kawa ziarnista, którą możemy zmielić tuż przed samym zaparzeniem. Niektóre ekspresy ciśnieniowe posiadają już wbudowany młynek, co pozwala nam jednocześnie mielić ziarna i od razu robić z nich pyszny napar. Kawa do ekspresów ciśnieniowych powinna być dość drobno zmielona. Kawa zmielona nieco grubiej sprawdzi się natomiast znakomicie w ekspresie przelewowym.