SKŁADNIKI:

1. 30 dag makaronu kolanka
2. 50 dag piersi z kurczaka
3. 4 łyżki oliwy z oliwek
4. 0,4 litra bulionu drobiowego
5. 4 łyżki octu winnego
6. 2 żółte papryki
7. 30 dag cukinii
8. 1 pęczek cebuli dymki
9. 6 dag zielonych oliwek bez pestek
10. 2 limonki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

WYKONANIE:

Makaron ugotować w dobrze osolonej wodzie. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić mięso z kurczaka i przez 2 minuty zrumienić na silnym płomieniu i odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu, który pozostał ze smażenia mięsa dodać bulion, ocet i gotować na silnym ogniu.
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki; cukinię i dymkę po umyciu pokroić w paseczki; oliwki pokroić na połówki lub ćwiartki; limonki dokładnie obrać ze skórki i białej błonki.
Paprykę, cukinię i oliwki dodać do sosu i dusić około 5 minut, następnie dodać dymkę, mięso z kurczaka i kawałki limonki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na porcje makaronu.