Kuchnia Moraw jest bardzo ciekawa. Serwuje się w niej placki ziemniaczane ze smalcem wieprzowym, placki z musem śliwkowym, pieczeń wieprzową z knedlami i kapustą. Oprócz różnych dań popularne są trunki: wina białe czy piwo. Inne słynne, morawskie kulinaria to: gulasze, duszone mięsa, smażony ser, knedliczki, zupa ziemniaczana. Sery mają tutaj swoją tradycję np. ołomunieckie serki, robione z chudego twarogu. Podaje się również  pivni syr- kulki dojrzewającego, mocno aromatycznego sera pleśniowego. Podawane są jako koreczki z czerwoną cebulą i bagietką. Czesi bardzo lubią zupę z flaków czy zupę czosnkową z serem. Podstawowe i tradycyjne dania składają się z ziemniaków, mięsa, knedliczków, sałatek. Serwowane desery to różnego typu ciasta, torty, strucle, bułeczki z powidłami czy słodkie naleśniki. Popularne trunki to jasne piwo, które jest tu najczęściej spożywane, również piwo ciemne. Dzięki winnicom produkuje się tu wyśmienite wina. Każdy kto wybiera się na Morawy, musi spróbować placków ziemniaczanych, ziemniaczanych knedli czy zupy fasolowej.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.