Kuchnia Sycylijska jest bardzo bogata i smaczna. Do potraw dodaje się pomidory, bakłażany, suszone pomidory, mięso, owoce morza, ryby. Znane są tu dania: caponata- danie z duszonych warzyw, parmigiana ? zapiekanka z parmezanem. Owoce morza dodaje się do sałatek i przystawek. Sardynki są tu przysmakiem, dodaje się do nich kapary, szafran , rodzynki. Bardzo smaczna a zarazem droga jest suszona ikra tuńczyka, dodaje się ją do makaronów. Słodkości są tu specjałem: marcepan, rocotta. Bardzo smaczne jest ciasto biszkoptowe z serami rocotta, ozdobione marcepanem i owocami. Sycylijskie kulinaria to również ciasteczka i słodkie rożki. Duży wpływ na tą kuchnię mieli Grecy, oni wprowadzili tu pełnoziarniste zboże, oczyszczoną mąkę. Popularnością cieszy się oliwa i oliwki. Typową potrawą jest miecznik marynowany w ziołach i oliwie. Mięso to przede wszystkim koźlęcina, wieprzowina , jagnięcina, cielęcina, drób. Znanym sycylijskim serem jest tuma, ma bardzo wyrazisty smak, nadziewany jest ziarenkami pieprzu.
Kuchnia sycylijska
Inne wpisy:
Pizzeria Ciechanów da Grasso
Najlepsza pizzeria w Ciechanowie
Wybierając się w podróż do Ciechanowa warto zadbać nie tylko o odpowiednie miejsca noclegowe, ale również odwiedzić lokalne restauracje, które pozwolą się zrelaksować i wypocząć po wielogodzinnym zwiedzaniu.
Poszukując rzetelnych informacji o pobliskiej restauracji warto skorzystać z ulubionej wyszukiwarki internetowej. W okno wyszukiwania wystarczy wpisać konkretne hasło,...
Kebab Turecki Ciechanów menu
Kebab turecki
Od wielu lat wiemy, że tradycyjną potrawą turecką jest kebab. Jednak nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego w jakich postaciach możemy to danie spotkać. W Turcji kebaby występują praktycznie w każdym miejscu i idąc ulicą co drugi lokal, który mijamy to budka z kebabem. Dlatego dla typowych...