Kuchnia Sycylijska jest bardzo bogata i smaczna. Do potraw dodaje się pomidory, bakłażany, suszone pomidory, mięso, owoce morza, ryby. Znane są tu dania: caponata-  danie z duszonych warzyw, parmigiana ? zapiekanka z parmezanem. Owoce morza dodaje się do sałatek i przystawek. Sardynki są tu przysmakiem, dodaje się do nich kapary, szafran , rodzynki. Bardzo smaczna a zarazem droga jest suszona ikra tuńczyka, dodaje się ją do makaronów. Słodkości są tu specjałem: marcepan, rocotta. Bardzo smaczne jest ciasto biszkoptowe z serami rocotta, ozdobione marcepanem i owocami.  Sycylijskie kulinaria to również ciasteczka i słodkie rożki. Duży wpływ na tą kuchnię mieli Grecy, oni wprowadzili tu pełnoziarniste zboże, oczyszczoną mąkę. Popularnością cieszy się oliwa i oliwki. Typową potrawą jest miecznik marynowany w ziołach i oliwie. Mięso to przede wszystkim koźlęcina, wieprzowina , jagnięcina, cielęcina, drób. Znanym sycylijskim serem jest tuma, ma bardzo wyrazisty smak, nadziewany jest ziarenkami pieprzu.