Kuchnia szanghajska

Jedzenie należy do jednych z największych przyjemności człowieka. Jest też jedną z pierwszych potrzeb człowieka, gdyż wiadomo, że bez odżywiania się człowiek długo nie pożyje. Każdy kraj posiada swoją kuchnię. To znaczy nie tylko dania kuchni, np. polskiej, azjatyckiej, itd. ale także swoje smaki i swój sposób przyrządzania dań. W obrębie jednego kraju kuchnia też nie jest jednolita, gdyż każdy region kraju posiada swoje regionalne potrawy. Podobnie jest w Chinach. Jest tam wiele rodzajów kuchni w zależności od regionu, jak na przykład kuchnia szanghajska. Szanghaj jest największym miastem w Chinach. I najbardziej zaludnionym miastem nie tylko w Azji, ale na na świecie. Jest też największym chińskim ośrodkiem gospodarczym i finansowym. A także ważnym na świecie węzłem komunikacji morskiej. Nie dziwi więc fakt, że przy takim rozwoju kuchnia szanghajska musiała rozwinąć się dobrze i różnorodnie. Ogólnie charakteryzując można powiedzieć, że kuchnia chińska oparta jest na mięsie, rybach, owocach morza, licznych warzywach i przyprawach. Potrawy kuchni chińskiej są dość pikantne, choć nie we wszystkich regionach Chin. Głównym składnikiem wielu dań są zupy i sosy. Wiele dań jest opiekanych, smażonych, duszonych. Wydawać by się mogło, że ryż również należy do głównych składników kuchni chińskiej, lecz nie w każdym regionie tego kraju. W niektórych regionach posiada większe, a w innych mniejsze znaczenie w gastronomii tego kraju. Większość potraw w kuchni chińskiej (poza zupą, którą je się przy pomocy łyżeczki) spożywana jest pałeczkami. Taki rodzaj zastawy kuchennej, jak pałeczki znany jest w Chinach od wieków. Najczęściej wytwarza się je z bambusa lub drewna.