SKŁADNIKI:

1. 40 dag wątróbek drobiowych
2. 30 dag makaronu (świderki, kokardki, kolanka)
3. 2 małe pory
4. 1 czerwona papryka
5. 2 łyżki oliwy z oliwek
6. Pół łyżeczki vegety
7. Bazylia
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
Wątróbki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić mięso z wątróbek i obsmażyć na gorącej oliwie. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wątróbki zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
Pory umyć i pokroić w cienkie krążki; paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa wrzucić na tłuszcz, na którym smażyły się wątróbki i dusić około 4 minut. Doprawić vegetą do smaku. Do warzyw dodać makaron i mięso, dokładnie wymieszać (ewentualnie jeszcze doprawić)i krótko podgrzać na patelni. Podawać przybrany bazylią.