Nasiona feminizowane konopi są coraz częściej i szerzej wykorzystywane w kuchni, a konkretnie w gotowaniu. Jednak równolegle z zachwytem nad zdrowotnymi właściwościami pojawiają się liczne pytania i wątpliwości: Czy na pewno konopie są zdrowe? Czy nie powodują odurzenia? Czy ich częste stosowanie nie spowoduje uzależnienia? Czy można dodawać je do posiłków dzieciom?
W związku z licznymi badaniami nad używaniem nasion konopi w kuchni można stanowczo stwierdzić, że są one w 100% bezpieczne. Nasiona przeznaczone do użytkowania w kuchni są pozbawione właściwości halucynogennych, z pewnością więc nie spowodują żadnych odurzeń. Można je  bez obaw podawać zarówno dzieciom jak i dorosłym. Nasiona te nie powodują również żadnych uzależnień więc bez wątpliwości można stosować je nawet codziennie.
Zawierają one natomiast bardzo dużą ilość makro i mikroelementów, a także cennych witamin, białka i zdrowych tłuszczów. Należy polecić je każdemu kto chce pozytywnie wpłynąć na swoje zdrowie i odżywiać się racjonalnie.