Retsina (wino aromatyzowane żywicą) kiedyś było przechowywane w kamionkowych dzbanach zapieczętowanych żywicą sosnową, która nadawała mu charakterystyczny smak i zapach. Dzisiaj żywicę dodaje się celowo. Jest to więc smak sztuczny i nie wart specjalnego delektowania się, jako że retsina to najtańsze greckie wino. Tawerny w wielu wioskach na wyspach sprzedają retsina apo to bareli (z beczki). Za każdym razem jest to niespodzianka smakowa. Cokolwiek jednak okaże się po spróbowaniu, należy głośno wyrazić swe uznanie, gdyż najpewniej jest ona wyprodukowana przez właściciela lokalu. Na wyspach greckich wytwarza się wiele rodzajów czerwonego, białego i słodkiego wina. Wszystkie są niezbyt drogie, a niektóre – wyborne. Białe są z reguły lepsze niż czerwone. Z Samos pochodzi jedno z niewielu greckich win, liczących się na światowym rynku. Jest to Samaina – delikatne, białe wytrawne wino. Ceniona jest też Robola, marka białych i czerwonych win produkowanych na Kefalinii. Z Thiry (Santorynu) pochodzi Santorini Butari, dobre białe wino wytrawne, wytwarzane przez jednego z czołowych greckich winiarzy.
Retsina i wino
Inne wpisy:
Kebab 24h Ciechanów
Kebab w Ciechanowie
Kebab to jedno z tych dań zagranicznych, które szturmem podbiły serca Polaków. W obecnych czasach trudno jest znaleźć osobę, która chociaż raz w życiu nie spróbowała kebaba. Wiele osób nawet usiłuje tworzyć tego typu dania w swojej własnej kuchni, choć zazwyczaj dokładny smak i wygląd klasycznego kebaba...
Pizzeria Ciechanów da Grasso
Najlepsza pizzeria w Ciechanowie
Wybierając się w podróż do Ciechanowa warto zadbać nie tylko o odpowiednie miejsca noclegowe, ale również odwiedzić lokalne restauracje, które pozwolą się zrelaksować i wypocząć po wielogodzinnym zwiedzaniu.
Poszukując rzetelnych informacji o pobliskiej restauracji warto skorzystać z ulubionej wyszukiwarki internetowej. W okno wyszukiwania wystarczy wpisać konkretne hasło,...