Retsina (wino aromatyzowane żywicą) kiedyś było przechowywane w kamionkowych dzbanach zapieczętowanych żywicą sosnową, która nadawała mu charakterystyczny smak i zapach. Dzisiaj żywicę dodaje się celowo. Jest to więc smak sztuczny i nie wart specjalnego delektowania się, jako że retsina to najtańsze greckie wino. Tawerny w wielu wioskach na wyspach sprzedają retsina apo to bareli (z beczki). Za każdym razem jest to niespodzianka smakowa. Cokolwiek jednak okaże się po spróbowaniu, należy głośno wyrazić swe uznanie, gdyż najpewniej jest ona wyprodukowana przez właściciela lokalu. Na wyspach greckich wytwarza się wiele rodzajów czerwonego, białego i słodkiego wina. Wszystkie są niezbyt drogie, a niektóre – wyborne. Białe są z reguły lepsze niż czerwone. Z Samos pochodzi jedno z niewielu greckich win, liczących się na światowym rynku. Jest to Samaina – delikatne, białe wytrawne wino. Ceniona jest też Robola, marka białych i czerwonych win produkowanych na Kefalinii. Z Thiry (Santorynu) pochodzi Santorini Butari, dobre białe wino wytrawne, wytwarzane przez jednego z czołowych greckich winiarzy.