SKŁADNIKI:

1. 4 świeże śledzie
2. 1 cytryna
3. Zielona pietruszka
4. 1 cebula
5. 2 łyżki mąki pszennej
6. Oliwa do smażenia
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Świeże śledzie należy dokładnie umyć i sprawić: odciąć głowę, i ostrym nożem przeciąć brzuszki wzdłuż, wyjąć wnętrzności i ostrożnie wyjąć kręgosłup. Tuszki dokładnie umyć (uważać na ewentualne łuski) i osuszyć.
Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i wymieszać z natką pietruszki. Osuszone tuszki śledziowe napełnić farszem pietruszkowo ? cebulowym. Rybki po napełnieniu skropić sokiem z cytryny po obu stronach, a następnie obtoczyć je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać mocno oliwę i usmażyć nadziewane śledzie na złoty kolor.
Pod koniec smażenia rybki posolić i popieprzyć i podawać prosto z patelni.