Tani catering dietetyczny Warszawa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Sos Aurorę uproszczony

Sos biały, jeden łyżka koncentratu pomidorowego. Przygotować sos biały (przepis na s. 9cztery), doprawić koncentratem pomidorowym. Sos beszameHowy (beszame!) osiem

cztery dag masła, cztery łyżki mąki, dwie szkl. mleka, sól, pieprz. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i energicznie mieszać. Gdy mieszanina zaczyna się „pienić”, zalać mlekiem, dodać sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż do zagęszczenia sosu, po czym jeszcze lekko gotować przez krótką chwilę. Podawać do jarzyn, jaj na twardo, do wszelkich zapiekanek oraz białych mięs.

Sos beszamelowy (beszamel) sześć dag masta, dwie łyżki mąki, jeden szkl. mleka, sól, biały pieprz. Masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć dwie minuty, ustawicznie mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia, zalać wrzącym mlekiem, osolić, popieprzyć i gotować ok. jeden0 minut, nie przerywając mieszania.

Sos Mornay, sos beszamelowy, jeden0 dag grojera, jeden0 dag pieczarek. Przygotować sos beszamelowy według jednego z podanych przepisów i dodać do niego zwiórkowany grojer oraz pokrojone i krótko zblanszowane pieczarki. Ogrzewać na wolnym ogniu, ustawicznie mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Podawać do jaj na twardo, jarzyn, cielęciny.