WARSTWOWIEC
1 vote, 6.00 avg. rating (105% score)

Składniki:

Ciasto kruche:
0,20 kg mąki
0,50 kostki margaryny
0,10 kg cukru pudru
1 żółtko

Warstwa makowa:
0,50 kg maku
0,30 kg cukru pudru
2 jajka
1 białko
2 łyżki tartej bułki
Olejek migdałowy

Warstw serowa:
1 kg twarogu
O,24 kg cukru pudru
5 jajek
0,50 kostki margaryny
Aromat
Bakalie.

Wykonanie: Zrobić ciasto kruche: z podanych produktów zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować.Podzielić na dwie części i upiec dwa placki(mają być tylko lekko podpieczone). Mak sparzyć, odcedzić, dwa razy zmielić. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać bułkę tartą. Ubić pianę z trzech białek i dodać do masy. Rozprowadzić na wystudzone ciasto kruche. Ser twarogowy zmielić dwa razy. Rozdzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem,margaryną i aromatem. W trakcie ucierania dodawać porcjami ser. Pod koniec ucierania dodać bakalie i pianę. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć na warstwę makową, przykryć resztą ciasta kruchego i piec około godziny. Na wierzch można dać polewę albo lukier.