Składniki:

1. Pół kilograma mięsa mielonego
2. 80 dag ziemniaków
3. 2 cukinie
4. 3 pomidory
5. 2 cebule
6. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
7. 1 łyżka masła
8. 1 łyżka maki pszennej
9. 2 łyżki startego żółtego sera
10. 3 łyżki oleju do smażenia
11. 1 szklanka mleka
12. Tłuszcz do wysmarowania formy
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, cukinię oczyścić i umyć; pokroić na plasterki, cebulę drobno posiekać. Pomidory umyć i również pokroić w plasterki.
Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę; dołożyć mięso mielone i smażyć aż mięso się zrumieni; podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Formę do zapiekania posmarować tłuszczem, na dnie ułożyć warstwę ziemniaków (połowę), na niej ułożyć masę mięsną a następnie warzywa i resztę ziemniaków. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dolać mleko, doprawić do smaku i gotować aż sos zgęstnieje. Sosem polać zapiekankę i posypać serem. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 50 minut.