ŻOŁĄDEK
1 vote, 8.00 avg. rating (125% score)

Składniki:
1 kostka margaryny
6 jajek
6 łyżek oleju
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
? szklanki maku
2 łyżeczki kakao

Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, olej,wsypać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec wymieszać z ubitą z sześciu białek pianą. Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżeczki kakao, do trzeciej suchy mak. Okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Ciasto z makiem wyłożyć na środek blaszki zrobić dołek na środku włożyć ciasto kakaowe, zrobić na środku dołek i włożyć ciasto białe. Upiec. Po upieczeniu można posmarować polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.