Składniki:

1. 4 ząbki czosnku
2. 10 dag sera żółtego
3. 1 nieduży serek topiony o naturalnym smaku
4. 1 pęczek koperku
5. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
6. 1 litr warzywnego bulionu
7. 2 listki laurowe
8. 3 łyżki śmietany 12 %
9. 1 szklanka groszku ptysiowego
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Zagotować bulion z listkiem laurowym.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do bulionu. Żółty ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Serek topiony włożyć do zupy i mieszając doprowadzić do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodać starty ser żółty i na małym płomieniu gotować kilka minut mieszając. Zupę zmiksować na gładki krem; dodać do niej śmietanę intensywnie mieszając doprowadzić do wrzenia i zdjąć z płomienia. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wsypać umyte, osuszone i drobno posiekane koperek i natkę (połowę). Wymieszać. Podawać z porcją groszku ptysiowego i posypane zieleniną.