Składniki:

1. Pół główki czerwonej kapusty
2. 2 buraczki
3. 1 czerwona cebula
4. 2 ziemniaki
5. 1,5 szklanki bulionu warzywnego
6. 2 ząbki czosnku
7. 1 jabłko
8. Sok wyciśnięty z połówki cytryny
9. 4 łyżki śmietany
10. 1/3 szklanki tłustego mleka
11. 3 łyżki oliwy
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Obrać i umyć buraczki; zalać 1,5 szklanki wody i gotować około 20 minut.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować, dodać do cebuli i czosnku i razem jeszcze chwilkę smażyć (5 minut). Ziemniaki i jabłko obrać, umyć 5 i pokroić w kostkę. Wywar z gotowania buraków odcedzić i zakwasić sokiem z cytryny. Buraczki pokroić i razem z ziemniakami i jabłkiem dodać do garnka z kapustą i cebulą. Wszystko zalać bulionem i dusić pod przykryciem aż jabłka się rozpadną. Zupę zmiksować na gładki krem; dodać wywar z buraków; dodać mleko i doprawić do smaku. Przed podaniem udekorować kleksem ze śmietany.