Składniki:

1. 70 dag karkówki wieprzowej
2. 2 litry bulionu warzywnego
3. 2 strąki czerwonej papryki
4. 1 strąk żółtej papryki
5. 40 dag pomidorów z puszki
6. biała część z jednego pora
7. 1 puszka soczewicy
8. 2 łyżki masła
9. pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
10. 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
11. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Papryki umyć i upiec w piekarniku a następnie gorące włożyć do foliowego woreczka a gdy ostygną obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne; pokroić w cienkie paseczki.
Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pora i paprykę.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zagotować bulion i dodać do niego pokrojone mięso i gotować tak długo aż będzie miękkie; następnie dodać do zupy podsmażone warzywa i gotować kilka minut wszystko razem. Doprawić do smaku papryką w proszku solą i pieprzem i dodać pomidory z puszki i odsączoną i wypłukaną soczewicę. Ewentualnie jeszcze doprawić. Zupę podawać gorącą.