Wieprzowina z jałowcem
Trzy0 dag łopatki (lub karkówki) bez kości, sól, pieprz, dwie jeden /dwie łyżki tłuszczu, jeden mała cebula, jeden łyżka owoców jałowca, jeden łyżka mąki.Mięso opłukać, krótko obgotować we wrzątku i osączyć. Posolić, posypać pieprzem, dodać tłuszcz i upiec na rumiano z częścią cebuli i rozgniecionymi owocami jałowca. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem, a sos skrapiać wodą. Upieczone mięso wyjąć, lekko ostudzić, pokrajać na porcje. Zebrać tłuszcz z sosu. Do odtłuszczonego sosu dodać lekko zrumienioną resztę cebuli oraz mąkę. Krótko zagotować. Mięso podawać polane gorącym sosem.
Wieprzowina w curry, trzy0 dag chudej wieprzowiny bez kości, jeden czubata łyżeczka mąki, jeden łyżka curry, sól, dwie łyżki oleju, dwie cebule, jeden/trzyszkl. ananasowego soku z puszki, sok z jeden /dwie cytryny, jeden /pięć szkl. bulionu (może być z kostki rosołowej), jeden strąk żółtej słodkiej papryki, jeden nieduży por,
dwie ząbki czosnku, jeden/dwie łyżeczki mielonego imbiru, dwie-trzy łyżki śmietany, jeden łyżka migdałowych wiórków. Mięso opłukać, osączyć, pokrajać w kostkę, obtoczyć w mieszaninie mąki, curry i soli. Obsmażyć na oleju, aż do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać pokrajane w dość grube plasterki cebule, a gdy się zeszklą, zalać wszystko ananasowym sokiem, sokiem z cytryny i bulionem. Dodać pokrajaną w paseczki paprykę, pokrajany w krążki por, posiekane ząbki czosnku. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. dwie0-trzy0 minut. Doprawić mielonym imbirem. Na koniec można zaciągnąć śmietaną. Bezpośrednio przed podaniem posypać migdałowymi wiórkami.