Święta Bożego Narodzenia są obchodzone przez całe społeczeństwo, stąd tak wielkie zainteresowanie popularną „Gwiazdką”. Dla gospodyń okres przedświąteczny nie zawsze jest przyjemny, gdyż w Polsce została przyjęta tradycja, że przed świętami Bożego Narodzenia powinny być wysprzątane wszystkie kąty domu. W sytuacji, gdy nasze mieszkanie jest duże porządki przedświąteczne spędzają nam sen z powiek. Przygotowanie potraw świątecznych to również nie lada wyzwanie. Najczęściej na stołach polskich rodzin znajduje się szereg różnorodnych dań i smakołyków. Mowa tutaj głównie o różnych rodzajach ryb i zup. Głównie na stolach króluje panga, łosoś oraz pospolity karp. Gdy mowa o zupach wyróżnimy najczęściej spotykane – barszcz czerwony, grzybowa oraz rybna. Przyglądając się natomiast smakołykom na pewno na polskich stołach znajdziemy makówki w różnej formie. Oczywiście święta nie odbyłyby się bez pierników oraz makowca, stąd składniki potrzebne do przygotowania tych smakołyków, są wykupywane na masową skalę.