Zimowe miesiące kojarzą się nam najczęściej z szarością i monotonią na naszych talerzach, ponieważ wszystko dookoła przysypane jest białym puchem. W sklepach znajdziemy bez problemu warzywa i owoce, ale dobrze wiemy, że wszystko to produkowane jest z bardzo dużą ilością sztucznych nawozów i oprysków. Na polskich talerzach, w zimowej porze roku, królują najczęściej szare surówki z kupowanych marchewek. Bez problemu możemy ożywić tę smutną porę roku, jeśli tylko w czasie wakacji poświęcimy trochę swojego wolnego czasu. Mowa tu o domowych przetworach, które przyrządzone w wakacje będą świetnym sposobem na pobicie zimowej nudy kulinarnej. Gdy za oknem biało i zimno, nic nie smakuje lepiej jak domowe buraczki, pachnące jeszcze latem i słońcem. Domowe przetwory nie muszą być wcale domeną tylko naszych babć. Wystarczy jeden letni dzień, by zgromadzić zapasy na całą zimę. Do najczęściej robionych przetworów w Polsce należą oczywiście kiszone ogórki, które pasują do większości dań, a szczególnie do potraw mięsnych. Wzorowe polskie gospodynie potrafią przyrządzać je na tysiąc sposobów. Wraz z ogórkami królują także buraczki, cukinia oraz ogórkowe sałatki, przypominające wiosenną mizerię. Domowe przetwory pozwolą nam nie tylko zażyć lata zimą, ale także zaoszczędzić sporą kwotę pieniędzy.