Kebab turecki

Od wielu lat wiemy, że tradycyjną potrawą turecką jest kebab. Jednak nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego w jakich postaciach możemy to danie spotkać. W Turcji kebaby występują praktycznie w każdym miejscu i idąc ulicą co drugi lokal, który mijamy to budka z kebabem. Dlatego dla typowych smakoszy oraz miłośników kebabów Turcja jest świetnym celem podróży oraz miejscem do spędzenia wolnego czasu. Nie ma znaczenia czy jesteśmy w stolicy czy w mniejszych miejscowościach, ponieważ w całym kraju jest masa lokali oferujących te tradycyjne danie. Tradycyjny kebab turecki przyrządzany jest z baraniny lub z kurczaka. Na uwagę zasługuje fakt, że oryginalne kebaby powinny być przyrządzane z prawdziwego mięsa, a nie mielonego. Niestety w wielu krajach europejskich tradycja ta jest zaniedbywana i pomijana, przez co coraz częściej możemy spotkać tak zwane kule mocy, które są stworzone z mięsa mielonego. W Turcji jest zupełnie inaczej, ponieważ poszczególne kawałki mięsa są nadziewane i opiekane z każdej strony. W ten sposób mięso zachowuje swój aromat oraz niepowtarzalny smak. Kebab turecki Ciechanów menu zawiera w swojej ofercie tradycyjne tureckie pity, tortille oraz kebaby na talerzu z frytkami. Najbardziej popularny jest doner kebab, czyli kebab w podgrzewanej bułce z dodatkiem surówek. Do kebaba dobrze jest wypić oryginalny turecki jogurt, którego smak komponuje się świetnie z mięsem kebabowym. Musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że w Europie rzadko możemy trafić na świeżo przygotowany jogurt.