Kuchnia australijska

0
747

O kuchni australijskiej

Australijska kuchnia jest efektem spotkania się dwóch różnych kultur kulinarnych. Bazuje ona na potrawach, które zostały na nowy kontynent przywiezione przez angielskich zesłańców oraz imigrantów. Z tego też powodu typowymi australijskimi posiłkami były pieczeń, kotlety z kością i inne typy mięs. Podawano je najczęściej z niezbyt obfitym bukietem warzyw, które gotowano do miękkości graniczącej z rozgotowaniem.
Zmieniło się to nieco, kiedy polityka Australii stała się bardziej nastawiona na wielokulturowość. Kuchnia australijska otworzyła się wówczas na dziedzictwo kultury aborygeńskiej. Kuchnia rdzennych mieszkańców tego kontynentu wzbogaciła w dość znacznym stopniu australijskie kulinaria.
Jeżeli chodzi o typowe australijskie potrawy znane na całym świecie, to niewątpliwie na pierwszym miejscu należałoby postawić pastą do smarowania chleba. Robi się ją z wyciągu z drożdży. Najczęściej nie spotyka się jej poza Australią, ponieważ obcokrajowcy próbujący jej najczęściej mają niezbyt przyjemne odczucia.
Często jada się również czekoladowe biszkopty. Bardzo popularne jest wypijanie za ich pomocą herbaty, bądź też kawy, jak przez słomkę.
Australia jest w dość dobrej sytuacji, jeżeli chodzi o czerpanie z różnych kultur kulinarnych, gdyż w tym kraju możliwy jest zakup niemalże wszystkich odmian warzyw i owoców z całego świata.
Od jakiegoś czasu rząd australijski stara się wpłynąć na dietę obywateli i promuje dietę zawierającą znacznie mniejsze ilości tłuszczów nasyconych oraz chlorku sodu.