Kuchnia islandzka obfituje w ryby, popularne są dorsze, pstrągi. Do dań dodawane są halibuty, płastugi,  skorupiaki ? krewetki i langusty. Ryby w większości pochodzą z farm rybnych, ponieważ jest na nich duże zapotrzebowanie. Ryby, owoce morza poddawane są wędzeniu w dymie, suszeniu, marynowaniu, zasypywaniu solą lub morskimi algami.
Kulinaria islandzkie to nie tylko ryby, również pieczywo, zwłaszcza żytnie. Wypieka się żytnie placki i naleśniki. Spożywane mięsa  w Irlandii to baranina i jagnięcina. Popularne są głowy owcze, baranie lub pudding z wątroby barana.
Ze względu na surowy klimat Islandczycy musieli żywić się zapasami zgromadzonymi latem, suszyli mięso i odpowiednio je przechowywali, według własnej receptury. Do dziś te metody są wykorzystywane. Dania te mają przeróżne smaki, każdy na pewno odnajdzie w niej ulubione danie. Popularne mięso to mięso rekina tzw. hekarl, które kilka tygodni dojrzewa na brzegu morza, pocięte w paski, potem dopiero wędzi się je i suszy. Jest to specjał tego regionu.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.