ŚWIDERKI Z MASCARPONE

0
812

SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma makaronu świderki
2. 3 dag masła
3. Jeden pęczek rukoli
4. 2 cebulki szalotki
5. 4 pomidory
6. 25 dag serka mascarpone
7. 10 dag szynki parmeńskiej
8. Sól
9. świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i pozostawić w ciepłym miejscu.
Sałatę rukolę umyć, dobrze odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulki szalotki obrać, drobno posiekać. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojone cebulki i udusić.
Pomidory sparzyć gorącą wodą, przelać zimną, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pomidory dodać do cebuli i dusić tak długo aż odparuje woda.
Mascarpone rozetrzeć i rozpuścić w wysokiej temperaturze; szynkę parmeńską pokroić w dość szerokie paski. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z rukolą i szynką a następnie z ugotowanym makaronem świderki.