Tradycyjna a nowoczesna kuchnia

0
584

Kuchnia polska jest bardzo różnorodna, smaczna i bardzo kaloryczna. Specjałów jest wiele, więc można przygotować coś bardziej dietetycznego. Tradycyjne kulinaria to schabowy, flaczki, bigos, gołąbki, pierogi, duszony drób, wieprzowina, mielone, kwaśnica, żurek. Na wigilijnym, polski stole nie obejdzie się bez dwunastu tradycyjnych potraw. Polska kuchnia chociaż wciąż udoskonalana przez nowe przepisy kultywuje tradycję. W domach na różne święta przygotowuje się dania, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Większość z nas kocha polski chleb, bułeczki, ciasta. Słodkie polskie wypieki to przede wszystkim szarlotka, makowce, mazurki i wspaniałe serniki. Do dań  mięsnych podaje się różnorodne sałatki, często wzbogacane oliwa bądź majonezem. Ulubionymi przyprawami, które dodajemy do potraw są: koperek, pietruszka, majeranek, kminek, pieprz. Na naszych stołach pojawiają się również przepisy kuchni naszych sąsiadów, również inspirację czerpiemy z kuchni żydowskiej. Polskie restauracje serwują coraz częściej dania i desery egzotyczne.