Składniki:
1. 4 udka z kurczaka
2. 8 ząbków czosnku
3. 4 cebule
4. 4 zielone papryczki peperoni
5. Pół szklanki bulionu z kurczaka
6. 2 gałązki świeżego rozmarynu
7. 1 szklanka piwa
8. 4 pomidory
9. 5 łyżek oliwy
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Czosnek i cebule obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć.
Udka umyć i osuszyć; natrzeć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i zrumienić na niej udka ze wszystkich stron. Dodać cebulę i czosnek, gałązki rozmarynu i oczyszczone papryczki; podlać bulionem i piwem i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki; dodać do mięsa pod koniec duszenia.
Gotowe udka podawać razem z warzywami i kawałkami bagietki.