Pieczarki są dość częstym gościem na polskich stołach. Wnoszą do potraw aromat i smak, a ponadto wykazują właściwości prozdrowotne. Uprawa pieczarek w warunkach domowych stała się ostatnio dość modnym zajęciem, tym bardziej, że nie jest to wcale trudna sztuka. Gatunkami grzybów, które można hodować w domu są pieczarki białe i boczniaki. Wystarczy kupić u zaufanego sprzedawcy (można ich znaleźć na stronach internetowych) gotowe podłoże szczepione grzybnią. Uprawa pieczarek w domu wymaga zapewnienia chłodnego, wilgotnego i zacienionego miejsca. Idealnie sprawdzi się w tej roli piwnica, strych lub garaż. Ważne jest jedynie, aby w tym miejscu móc kontrolować temperaturę, wilgoć i światło. Oprócz miejsca, należy zapewnić także odpowiednie podłoże w zależności od rodzaju grzyba. Boczniaki są zazwyczaj uprawiane na słomie, natomiast pieczarki najlepiej rosną na kompostowanym oborniku. Wielu ogrodników i producentów grzybów zgadza się ze stwierdzeniem, że pieczarki wyhodowane w domu są lepsze od tych, które można znaleźć na sklepowych półkach.
Najczęściej czytane:
Alif kebab Ciechanów menu
Kebab na mieście?
Większość ludzi w dzisiejszych czasach kompletnie nie dba o swoje zdrowie. Wszystko jest ważniejsze. Praca, kariera, dom, dzieci lub inni tylko nie...