Kiedy w biurze podróży wykupujemy Egipt – myślimy przede wszystkim o plaży, nurkowaniu, słońcu. Tymczasem warto wykorzystać pobyt w kraju faraonów do poznania egipskiej kuchni.

Kuchnia egipska powstała w wyniku mieszkania różnych wpływów. Egipska Szoerma w innych krajach znana, jako kebab lub baklawa, ale to wciąż ta sama potrawa. Ale można znaleźć też przepisy, które się nie zmieniły od tysięcy lat.

Kuchnia muzułmańska jest mocno związana z religią, składa się z szereg zakazów i nakazów. Halal to potrawy, które można spożywać. Haram to takie, które są zabronione.

Nie wszyscy są zgodni, co do tego, co jest haram, na pewno jest to wieprzowina i wszystko, co zawiera krew. Ważny jest także sposób w jaki zginęło zwierzę np. krowa jest halal, ale jeśli została uduszona już robi się haram. Może to wyglądać na skomplikowane, ale dla muzułmanów jest to oczywiste.

Ponieważ w Egipcie praktycznie zawsze jest słoneczna pogoda i panują wysokie temperatury – kuchnia jest lekka. Egipcjanie gotując wykorzystują dużo świeżych owoców, warzyw i ryb.

Ubożsi Egipcjanie jedzą dużo bobu ( ful). Sposób przygotowanie nie zmienił się od wieków, jest gotowany w ogromnych glinianych naczyniach, a potem sprzedawany na kilogramy małych sklepikach. Po przyniesieniu do domu doprawia się go oliwą, i różnymi przyprawami, często je z chlebem, bogaty w białko zastępuje mięso. Z bobu Egipcjanie smażą kotleciki tamijja.

Wybierając Egipt na wczasy warto skorzystać z ofert wycieczek fakultatywnych, możemy wybrać się do jakieś nadmorskiej miejscowości, by spróbować świeżych ryb. Egipcjanie jedzą ryby najczęściej z ryżem, czasem z chlebem. Posiłkom towarzyszy sałatka z pomidorów, cebuli, natki pietruszki z oliwą, octem winnym i cytryną. Tahina to sos, który także towarzyszy daniom rybnym. Tahina to zmielone ziarna ze sezamu rozcieńczone jogurtem doprawione kminem rzymskim, czosnkiem solą i pieprzem.

Wycieczka do Kairu może smakoszom także dostarczyć wiele przyjemności. W tym pięknym mieście oprócz zabytków jest pełno maleńkich, lokalnych restauracyjek ze specjałami typowymi dla środkowego Egiptu.