Nikt z nas nie neguje tego, że miód jest zdrowy. Kiedy sięgamy po niego, jesteśmy przekonani, że jest to wspaniały wybór. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy miód znajdujący się w sklepie jest tą samą bombą witaminową. Jak to możliwe? Bardzo często jest on bowiem mieszanką miodu naturalnego z miodem sztucznym. Czym się różnią? Przede wszystkim pochodzeniem, a więc i składem. Tylko naturalny miód działa jako odżywka regeneracyjny dla organizmu w stanach chorobowych. Tylko on wspiera odporność, chroni układ pokarmowy odtruwając go, chroni serce, czy przyspiesza gojenie. Miód sztuczny nie ma żadnej z tych właściwości.
Gdzie możemy kupić rzeczywiście naturalny miód? Tam, gdzie sprzedawana jest zdrowa żywność, a więc w odpowiednim sklepie, a także u gospodarza, który ma własne pasieki i to w nich odbywa się produkcja tego płynnego złota. Warto też wiedzieć, że naturalny miód szybko się krystalizuje. Jeśli tego nie robi – oznacza to, że jest sztuczny i pozbawiony jakichkolwiek właściwości prozdrowotnych.