Zupa paprykowa

0
737

Składniki:

1. 1 strąk papryczki chili
2. 3 strąki czerwonej papryki
3. 1cebula
4. 2 ząbki czosnku
5. 3 ziemniaki
6. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
7. 6 plasterków wędzonego boczku
8. 1,5 litra bulionu mięsnego
9. Cukier
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Papryki umyć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu zawinąć w folię spożywczą a gdy przestygnie obrać ze skórki. Chili przekroić i usunąć ze środka pestki a resztę drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać o lej i zeszklić na nim cebulę i czosnek; dodać pokrojone papryki i obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem smażyć jeszcze przez chwilę mieszając, a następnie zalać bulionem, przykryć i gotować około 15 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek zesmażyć na suchej patelni i podawać z zupą.