Składniki:
1. 2 cykorie
2. 1 cebula
3. 1 pietruszka (średnia)
4. 3.5 Szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
5. 4 ziarenka ziela angielskiego
6. 2 listki laurowe
7. 2 łyżki oliwy
8. 4 plasterki cytryny
9. Natka pietruszki
10. Mielony pieprz
11. Wysmażone na suchej patelni kostki wędzonego boczku
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie. Cykorię oczyścić, pokroić i dodać do podsmażonej cebuli. Pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, dodać do cykorii. Całość zalać bulionem i dodać przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe wyjąć z zupy a resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do miseczek; do każdej wrzucić plasterek cytryny i kilka skwarków12. z boczku i trochę natki pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami w mundurkach.