Indyczki
Dwiepięć-trzypięć dag mięsa z indyczej piersi, po jeden/dwie łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu i tymianku (jeżeli suszone, wystarczy połowa podanych ilości) oraz jeden/cztery łyżeczki mielonej słodkiej papryki, jeden plaster ananasa, jeden jabłko, sól, jeden /cztery łyżeczki curry, starta skórka z jeden /cztery cytryny, olej do smażenia
Mięso pokroić na cztery niezbyt duże plasterki po ok. sześć-osiem dag każdy, lekko natrzeć mieszanką ziołową. Plaster ananasa podzielić na cztery części. Jabłko bez nasiennego gniazda pokrajać na cztery plasterki. Plasterki mięsa nabijać na szpadkę na przemian z cząstkami ananasa i plasterkami jabłka. Doprawić solą, curry i startą skórką z cytryny. Smażyć na patelni na oleju, często obracając szpadką przez osiem-jeden0 minut. Można też piec na ruszcie (wówczas należy dobrze posmarować szaszłyk olejem) bądź w piekarniku bez rusztu nagrzanym do ok. trzy00°C. Po usmażeniu lub upieczeniu zdjąć ze szpadki, podzielić na cztery porcje i podawać na półmiseczku przybranym liściem sałaty. Uwaga. Szaszłyki można też piec na krótkich szpadkach, każdą porcję oddzielnie. Mięso należy podzielić na osiem plasterków, aby jeden
kawałek mięsa był na początku, a drugi na końcu szpadki. Nie należy dociskać składników szaszłyka, ponieważ utrudnia to smażenie lub pieczenie. Szaszłyki z cielęcej wątroby i cynaderek
jeden pięć dag wątroby, jedenpięć dag cynaderek (nerek cielęcych), jedenpięć dag słoniny, dwie małe cebule, pięć dag masła, szczypta posiekanej natki pietruszki, szczypta posiekanego szczypiorku, odrobina estragonu, tymianku, majeranku, sól, pieprz
Wątrobę, cynaderki i słoninę pokrajać w niewielkie kwadratowe plastry. Cebulę pokrajać w krążki. Nabijać na szpadki kolejno: plaster wątróbki, plaster cynaderki, plasterek słoniny i krążek cebuli. Szaszłyki obsmażyć na maśle z każdej strony, oprószyć mieszanką ziołową, solą i pieprzem. Piec na ruszcie pięć minut z każdej strony.