Szaszłyki z kiełbasy, sera i ananasa

Osiem-jedendwie nieco grubszych plastrów kiełbasy (zwyczajnej, rzeszowskiej, podwawelskiej), osiem-jedendwie plasterków twardego sera (gouda, edamski), jeden korniszon, jeden plaster ananasa z konserwy, dwie łyżki tatarskiego sosu

Z kiełbasy ściągnąć osłonkę. Plastry kiełbasy pokroić skośnie. Ich grubość powinna wynosić jeden /dwie cm. Plasterki sera powinny odpowiadać wielkości plastrów kiełbasy. Korniszon pokroić na osiem-jeden dwie plasterków, ananas podzielić na tyle części, ile plastrów kiełbasy. Na każdy plaster kiełbasy nałożyć plasterek korniszona, plasterek sera i kawałek ananasa. Spiąć szpadką lub wykałaczką i nałożyć na wierzch nieco tatarskiego sosu (przepis na s. 9trzy).

Szaszłyczki z wołowiny z papryką, trzy0 dag mielonej wołowiny, 7-osiem dag ugotowanego ryżu, jeden jajo, jeden łyżka mielonej ostrej papryki, sól, pieprz, sól czosnkowa (lub sproszkowany czosnek), dwie-trzy łyżki oleju,

dwie strąki zielonej słodkiej papryki, dwie pomidory, jeden/dwie szkl. remuladowego sosu. Z wołowiny, ryżu, jaja i przypraw wyrobić jednolitą masę. Uformować małe kulki (o średnicy jeden-jeden jeden/dwie cm). Obsmażyć je w oleju (nie wysmażać). Umyć paprykę, wyjąć gniazda nasienne. Strąki pokrajać na krążki wielkości dużej dwie0-złotówki. Na każdy krążek papryki nałożyć jedną ostudzoną kulkę mięsa, przykryć kawałkiem miąższu pomidora (bez pestek), spiąć szpadką lub wykałaczką, a na wierzch położyć nieco remuladowego sosu (przepis na s. 9trzy).