Wątróbki królicze po niemiecku
Cztery wątróbki królicze, trzy średnie cebule, jeden pięć dag wędzonego boczku (wędzonej słoniny), jeden0 dag mąki, pieprz, jeden0 dag masła (margaryny), sól
Wątróbki królicze pokrajać w plasterki grubości ok. jeden cm. Cebule pokrajać w krążki, wędzony boczek lub słoninę w cienkie plasterki wielkości plasterków wątróbki. Układać warstwami plasterek wątróbki, krążek cebuli, plasterek boczku, krążek cebuli i ponownie plasterek wątróbki. Spiąć kilkoma wykałaczkami, oprószyć mąką, pieprzem. Smażyć na silnie rozgrzanym maśle. Po usmażeniu całość przenieść do żaroodpornego naczynia, dodać resztę masła i wstawić na pięć-jeden0 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posolić.
PRZEKĄSKI Z DROBIU I KRÓLIKA. Kura po chińsku, cztery0 dag mięsa z kury, dwie łyżki sosu sojowego, jeden kieliszek czystej wódki (pięć0 ml), sól, pieprz, jeden płaska łyżeczka przyprawy „Chińskiej”, cztery0 dag pieczarek, olej do smażenia, jeden czubata łyżka masła, dwie0 dag ryżu, jeden listek laurowy, dwie-trzy ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprz, (jeden/pięć szkl. bulionu z kostki rosołowej)
Mięso pokrajać na małe kawałki, zalać w salaterce sosem sojowym i alkoholem, osolić, posypać pieprzem, dodać przyprawę, wymieszać i odstawić na noc w chłodne miejsce. Pieczarki oczyścić, obrać, umyć, osuszyć i poddusić (ale nie rumienić) w oleju. Pod koniec duszenia dodać masło. Oddzielnie podsmażyć w oleju mięso, a gdy miękkie, połączyć z pieczarkami. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie z laurowym listkiem i angielskim zielem. Ryż osączyć i połączyć z kurą z pieczarkami, ew. dodać sól i pieprz. Wstawić na krótko do gorącego piekarnika tylko w celu zagrzania całości. Można też zagrzać w rondlu, podlewając jeden/pięć szklanki bulionu z kostki. Mieszać przez cały czas, aby uniknąć przypalenia lub choćby przywarcia potrawy do rondla.
Uwaga. Jeżeli brak przyprawy „Chińskiej”, można ją zastąpić przyprawą „Barbecue” lub mieszanką sproszkowanych przypraw ziołowych: bazylii, cząbru, lubczyka, kolendry, szałwii.