Kuchnia chińska jest bardzo specyficzna, można spróbować tu orientalnych, egzotycznych potraw. Dominujące smaki to: kwaśny, słodki, gorzki, słony, cierpki. Kompozycje potraw różnią się w zależności od regionu. Można tu wyróżnić kuchnię: szanghajską, kantońską, pekińską, syczuańską. W kuchni pekińskiej spożywa się jagnięcinę i baraninę. W tej kuchni można znaleźć wiele specjałów kuchni mongolskiej. Metoda przyrządzania wielu potraw to szybkie smażenie bez tłuszczu. Smakowite kulinaria pekińskie to również pierożki z różnym nadzieniem, wołowym, wieprzowym czy warzywami. Do tego dodaje się rozmaite sosy z dodatkiem soi, octu, chili. Kolejną odmianą kuchni chińskiej jest kuchnia katalońska, która charakteryzuje się różnorodnością składników. Zapewnia to obfitość owoców morza. W tych daniach dominuje wieprzowina, wołowina, węże, kurczaki, ślimaki. Przyrządzane są raczej łagodnie dania, dodaje się sos sojowy, imbir, wino ryżowe. Katalończycy suszą mięso, pasteryzują, konserwują żywność. Popularne są suszone krewetki.
Najczęściej czytane:
Alif kebab Ciechanów menu
Kebab na mieście?
Większość ludzi w dzisiejszych czasach kompletnie nie dba o swoje zdrowie. Wszystko jest ważniejsze. Praca, kariera, dom, dzieci lub inni tylko nie...