Kuchnia Moraw jest bardzo ciekawa. Serwuje się w niej placki ziemniaczane ze smalcem wieprzowym, placki z musem śliwkowym, pieczeń wieprzową z knedlami i kapustą. Oprócz różnych dań popularne są trunki: wina białe czy piwo. Inne słynne, morawskie kulinaria to: gulasze, duszone mięsa, smażony ser, knedliczki, zupa ziemniaczana. Sery mają tutaj swoją tradycję np. ołomunieckie serki, robione z chudego twarogu. Podaje się również pivni syr- kulki dojrzewającego, mocno aromatycznego sera pleśniowego. Podawane są jako koreczki z czerwoną cebulą i bagietką. Czesi bardzo lubią zupę z flaków czy zupę czosnkową z serem. Podstawowe i tradycyjne dania składają się z ziemniaków, mięsa, knedliczków, sałatek. Serwowane desery to różnego typu ciasta, torty, strucle, bułeczki z powidłami czy słodkie naleśniki. Popularne trunki to jasne piwo, które jest tu najczęściej spożywane, również piwo ciemne. Dzięki winnicom produkuje się tu wyśmienite wina. Każdy kto wybiera się na Morawy, musi spróbować placków ziemniaczanych, ziemniaczanych knedli czy zupy fasolowej.
Kuchnia Moraw
Inne wpisy:
Kebab Turek Ciechanów
Kebab
Kebab to oprócz pizzy i innych włoskich dań bardzo popularna potrawa. Zazwyczaj przygotowywany jest on na bazie pieczonego mięsa wołowego lub drobiowego i serwowany w chrupiącej bułce z odrobiną sosu czosnkowego i różnych surówek. Mięso przygotowywane jest według specjalnej receptury i długo wysmażane w specjalnym piecu. Najczęściej klienci mogą...
Kebab 24h Ciechanów
Kebab w Ciechanowie
Kebab to jedno z tych dań zagranicznych, które szturmem podbiły serca Polaków. W obecnych czasach trudno jest znaleźć osobę, która chociaż raz w życiu nie spróbowała kebaba. Wiele osób nawet usiłuje tworzyć tego typu dania w swojej własnej kuchni, choć zazwyczaj dokładny smak i wygląd klasycznego kebaba...
Godny polecenia jest ten wasz portal internetowy.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.