Muffinki z jagodami

0
869
21.10.2016 Lodz .restauracja Bawelna . Kolejna edycja akcji Restaurant Day . Fot. Tomasz Stanczak / Agencja Gazeta

Składniki:

1. 1 szklanka płatków owsianych
2. 1,5 szklanki mąki pszennej
3. 1 łyżka proszku do pieczenia
4. 1 łyżeczka soli
5. 1 szklanka miodu
6. 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
7. 1 szklanka jogurtu jagodowego
8. Pół szklanki mleka
9. 3 łyżki oleju
10. Olejek waniliowy
11. 1 jajko
12. 2 szklanki jagód lub malin

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać.
W drugiej miseczce wymieszać jogurty, olej, 3 -4 krople olejku waniliowego, miód, mleko i jajko.
Składniki mokre wymieszać dokładnie ze suchymi tak, aby powstało gładkie ciasto. Do ciasta wsypać oczyszczone owoce i delikatnie wymieszać, aby nie porozgniatać owoców.
Do foremek na muffinki włożyć papilotki albo nasmarować je masłem. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości foremek.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i piec muffinki około 25 ? 20 minut (sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w foremkach.