Placek czekoladowy z truflami

0
702

Składniki:

1. Pół kilograma śmietany
2. 30 dag czekolady
3. 25 dag masła
4. 8 dag masła
5. Sól
6. 1 torebka cukru waniliowego
7. 1 żółtko
8. Pół szklanki mleka
9. 2 dag drożdży
10. Likier kokosowy
11. Wiórki kokosowe
12. Trufle i cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Śmietanę podgrzać i włożyć do niej posiekaną czekoladę; mieszając doprowadzić do rozpuszczenia czekolady. 2 Godziny studzić. Połowę masła rozgrzać i wymieszać z mąką i połową cukru, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać żółtko i wszystko dokładnie wymieszać.
Mleko podgrzać, włożyć do niego drożdże i dokładnie wymieszać dodając resztę cukru. Dodać do masy i zagnieść gładkie ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części i każdą przełożyć do osobnych tortownic. Każdy placek delikatnie ponacinać i włożyć w nacięcia wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Po upieczeniu, jeden placek skropić likierem i posmarować kremem a następnie przykryć drugim plackiem. Udekorować.