Pierś z indyka z cukinią

0
707

Składniki:

1. 60 dag piersi z indyka
2. 30 dag cukinii
3. Mały słoiczek czarnych oliwek
4. 20 dag pomidorków koktajlowych
5. 1 cebula
6. Pół szklanki bulionu warzywnego
7. 2 łyżki mąki pszennej
8. Oregano
9. Słodka papryka w proszku
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Cukinię oczyścić i pokroić na półplasterki.
Mięso z indyka wyjąc z lodówki i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron; przełożyć na talerz a na patelnie wlać resztę oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Mięso włożyć z powrotem na patelnię i dodać cukinię. Smażyć mieszając kilka minut, dodać bulion, pomidorki i oliwki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykryć jeszcze przez 10 minut dusić pod przykryciem.