Składniki:
1. 75 dag piersi z indyka
2. 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
3. 30 dag pieczarek
4. Pół szklanki 18 % śmietany
5. 1 szklanka białego wina
6. 4 łyżki startego żółtego sera
7. 2 łyżki masła
8. 5 łyżek oleju
9. Kilka gałązek tymianku
10. Gałka muszkatołowa
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć; oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do natłuszczonej brytfanki i polać winem obkładając gałązkami tymianku.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i wstawić brytfankę na około jedną godzinę; podczas pieczenia, mięso polewać wytworzonym sosem.
Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle i dodać rozmrożony szpinak a następnie śmietanę i mieszając dusić około 10 minut. Dodać ser i doprawić do smaku.
Pieczeń pokroić w plastry i podawać z makaronem i szpinakiem.