Składniki:
1. 80 dag wołowiny bez kości (rostbef)
2. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3. 6 łyżek wytrawnego czerwonego wina
4. 6 łyżek porto
5. 6 łyżek konfitury z czerwonych porzeczek
6. Otarta skórka i sok z jednej pomarańczy
7. Otarta skórka i sok z jednej cytryny
8. 3 łyżeczki ostrej musztardy
9. Słodka papryka w proszku
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wytrawnym czerwonym winem. Konfiturę porzeczkową podgrzać i ciepłą przetrzeć przez sitko. Przełożyć do garnka a następnie wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy; dodać musztardę i porto a następnie zagotować cały czas mieszając; mąkę ziemniaczaną z winem jeszcze raz zamieszać i wlać do sosu cały czas mieszając i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Wystudzić.
Mięso umyć i osuszyć; natrzeć solą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza mięso przełożyć do natłuszczonej brytfanki i wstawić do piekarnika na około 50 minut.5 minut po wyjęciu pokroić na plastry i podawać z ziemniakami i zielonym groszkiem polane sosem.