Składniki:
1. 2 kilogramy wołowiny (pierwsza krzyżowa)
2. 1 pęczek włoszczyzny
3. 1 cebula
4. 40 dag fasolki szparagowej
5. 3 dag świeżo startego chrzanu
6. Pół kilograma kwaśnych jabłek
7. 2 łyżki soku z cytryny
8. 1 łyżka cukru
9. Pół szklanki białego wytrawnego wina
10. 4 goździki
11. Liść laurowy
12. Kilka ziarenek czarnego pieprzu
13. Kilka ziarenek ziela angielskiego
14. Sól
Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do wrzątku a gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć płomień. Warzywa oczyścić i umyć dodać do garnka z mięsem wraz z przyprawami. Gdy jarzyny będą miękkie wyjąć je a mięso gotować dalej aż będzie miękkie (2 godziny).
Przygotować sos: wino wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Jabłka włożyć do wina i dusić do miękkości a następnie zmiksować na gładki krem i dodać starty chrzan. Mięso wyjąc z wywaru i pokroić w grube plastry. W części bulionu ugotować fasolkę. Mięso podawać z warzywami i fasolką a także z ziemniakami z wody.