Coraz większą popularnością cieszą się alkohole produkowane w domowym zaciszu. Ze względu na łatwą dostępność produktów i akcesoriów potrzebnych do ich wytwarzania w warunkach domowych, możemy pokusić się o samodzielne nastawienie wina lub nalewki, a nawet uwarzenie piwa.

Wystarczy wyobrazić sobie piwniczkę lub spiżarnię wypełnioną butelkami ze słodkimi trunkami. Nalewka lub wino własnej roboty jest także idealnym pomysłem na prezent świąteczny, który ucieszy zarówno studenta, jak i babcię korzystającą ze zdrowotnych właściwości nalewek.

Od jakiego przepisu zacząć? Najpopularniejszym i jednym z prostszych receptur jest cytrynówka. Jedyne składniki jakie potrzebujemy to spirytus, woda, cukier i oczywiście cytryny. Przygotowanie roztworu nie zabierze więcej niż 40 minut, a po kilku dniach przegryzania się składników oraz dwutygodniowym leżakowaniu w butelkach, trunek jest gotowy do spożycia. Po nabraniu wprawy, oprócz cytrynówki będziemy mogli bez problemu przygotować innego rodzaju nalewki.