Curry

Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie jednak za „curry” uważa się mieszaninę odpowiednich przypraw czasami zmieszanych z olejem lub gui (tłuszcz zwierzęcy, powstający przez długotrwałe gotowanie) w wyniku czego uzyskuje się pastę curry. Wyróżnia się wiele odmian curry, spowodowane jest to różnicą w smaku z powodu różnego doboru składników. Składniki curry są zmienne, zależą bowiem od rejonu i od osobistych upodobań kucharza. Do najczęściej używanych należą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili oraz w zależności od upodobań: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Nie istnieje określony przepis, składniki dodawane są według zamiłowań. Proszek curry jest bardzo wrażliwy na światło i wilgoć, dlatego należy przechowywać go szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu. Kolor zależy od przygotowania składników np. prażenie i palenie powoduje, że odmiana Sri Lanki ma ciemnobrązową barwę.