Poprzez nazwę „curry” rozumiemy grupę potraw kuchni indyjskiej, do której należą: warzywa, ryby lub mięsno w pikantnym sosie. W Azji istnieje adoptowane do japońskich gustów curry z ryżem. Na Zachodzie jednak za „curry” uważa się mieszaninę odpowiednich przypraw czasami zmieszanych z olejem lub gui (tłuszcz zwierzęcy, powstający przez długotrwałe gotowanie) w wyniku czego uzyskuje się pastę curry. Wyróżnia się wiele odmian curry, spowodowane jest to różnicą w smaku z powodu różnego doboru składników. Składniki curry są zmienne, zależą bowiem od rejonu i od osobistych upodobań kucharza. Do najczęściej używanych należą: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili oraz w zależności od upodobań: cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól. Nie istnieje określony przepis, składniki dodawane są według zamiłowań. Proszek curry jest bardzo wrażliwy na światło i wilgoć, dlatego należy przechowywać go szczelnie zamkniętych pojemnikach w zaciemnionym miejscu. Kolor zależy od przygotowania składników np. prażenie i palenie powoduje, że odmiana Sri Lanki ma ciemnobrązową barwę.
Curry
Inne wpisy:
Pizza hit Ciechanów
Pizza hit Ciechanów
Napada nas nagle duży głód, nie chce się nam robić obiadu lub z przyjaciółmi mamy ochotę na pizze, to co robimy? Pizza hit Ciechanów to zdecydowanie jedno z tych miejsc, w którym zjemy smacznie i niedrogo. Dlaczego warto je odwiedzić? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Pizzeria Hit Ciechanów
Wiele rodzajów pizzy,...
Kebab MacJack Ciechanów
Kebab Ciechanów
Szybki obiad? Ciepła przekąska? A może syta kolacja po ciężkim dniu pełnym pracy? Odpowiedzią na takie potrzeby z pewnością może stać się kebab, który chociaż jest daniem kuchni tureckiej idealnie wpasował się w gusta polaków.
Wykonanie może różnić się zależnie od lokalu i osoby go przygotowującej, ale co do...