Każdy z nas lubi samodzielnie tworzyć pewne dobra. Niektórzy bardzo cenią sobie możliwość uprawy warzyw na własnej działce. Inni lubią ważyć sery, które następnie przechowują w warunkach chłodniczych. Znaczna ilość osób na wsi zajmuje się samodzielną produkcją alkoholu. Takie zajęcie jest ciekawe i może nam dostarczyć wielu wrażeń. Bardzo ważna jest znajomość z osobą, która będzie nam w stanie udzielić niezbędnych porad i wskazówek. Dzięki temu będziemy mogli być pewni, że próba produkcji własnego trunku zakończy się sukcesem. Destylator do alkoholu powinien być należycie obsługiwany. Trzeba przecież pamiętać, że to narzędzie pełni doniosłą rolę w produkcji alkoholu. Przede wszystkim umiejętne użycie destylatora jest konieczne do oddzielenia sfermentowanych resztek od czystego alkoholu, który jest bazą naszej produkcji. Taki wyrób wystarczy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Po niedługim czasie leżakowania możliwe jest zlanie trunku do butelek i jego degustacja.