SKŁADNIKI:

1. 40 dag śledzi z oleju
2. 25 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepiej, aby były wędzone w dymie)
3. 1 cytryna
4. Zielona pietruszka
5. Chleb tostowy

WYKONANIE:

Śledzie wyjąć z oleju. Pozostawić na sitku, aby obciekły z oleju. Pokroić na nieduże paski.
Śliwki umyć i osuszyć. Pokroić je na ćwiartki.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić razem ze skórką na cienkie plasterki, a każdy plasterek na ósemki.
Z chleba tostowego przygotować tosty (w tosterze lub na patelni). Każdą kromkę pokroić na cztery części.
Kawałki śliwek owijać ciasno paseczkiem śledzia i wykałaczką przypinać do kawałka chleba tostowego, na wierzchu umieścić ósemkę plasterka cytryny. Można jeszcze ozdobić gałązką zielonej pietruszki.