Składniki:

1. 5 dużych jajek
2. 25 dag czekolady deserowej
3. 22 dag masła
4. 9 dag cukru
5. 2 łyżki likieru wiśniowego
6. 1 łyżka mąki pszennej
7. Cukier puder do posypania
8. Lub bita śmietana i wiśnie kandyzowane

Wykonanie:

Masło pokroić na małe kawałeczki; czekoladę drobno posiekać. Masło i posiekaną czekoladę włożyć do rondelka, dodać cukier i cały czas mieszając podgrzewać aż powstanie gładka, lśniąca masa. Rondelek zdjąć z płomienia i odstawić do wystudzenia a następnie wlać likier i dokładnie wymieszać.
Jajka wybić do miski i zmiksować na gładką masę a następnie przesiać do masy mąkę i wymieszać. Następnie cały czas miksując wlewać powoli masę czekoladową.
Tortownicę lekko natłuścić i przelać do niej ciasto a następnie dokładnie owinąć całą folią aluminiową. Tortownicę wstawić do większej blaszki i wlać do niej około 2 centymetry wody. Obie blaszki wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.