Ser jest produktem spożywczym wytwarzanym mleka, najczęściej z krowiego, ale też z owczego bądź koziego. Pprodukuje się go poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, które zostają poddane procesowi dojrzewania. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je pod różnymi względami, np: rodzaju mleka, składu, konsystencji, procesu i czasu dojrzewania.

Konsystencja serów jest uzależniona od zawartości w nich wody oraz od procesu technologicznego, jakiemu masa serowa jest poddawana i dzielą się one na:

sery twarde
sery dojrzewające
sery z niebieską pleśnią

W czasie dojrzewania sera tworzy się w nim kwas mlekowy, a następnie występuje rozkład białek i tłuszczów z tworzeniem się substancji nadających charakterystyczny smak i zapach.

Ze względu na charakterystyki smakowe, sery mogą być, słodkie, słone, pikantne, ostre, łagodne, ziołowe itd. Dodatkowo sery mogą być poddawane procesowi wędzenia i innym rodzajom obróbki.