Składniki:

1. Pół tuszki z kurczaka
2. 2 marchewki
3. 1 nieduża pietruszka
4. Kawałek selera korzeniowego
5. 4 ziemniaki
6. 1 nieduży por
7. 4 łyżki perłowej kaszy jęczmiennej
8. 4 kapelusze suszonych grzybów
9. 3 ziarenka czarnego pierpzu
10. 3 ziarenka ziela angielskiego
11. 3 listki laurowe
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
13. Kilka gałązek zielonego koperku

Wykonanie:

Grzyby umyć i namoczyć poprzedniego wieczora a rano ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz listki laurowe, włożyć n kurczaka; zagotować, zebrać wytworzoną pianę, przykryć i gotować na małym ogniu pół godziny. Warzywa poobierać i umyć a następnie pokroić w kostkę a pora w półplasterki. Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i razem z pokrojonymi warzywami dodać do zupy. Wszystko razem gotować jeszcze 20 minut a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kurczaka wyjąć z zupy, skórę i kości usunąć a resztę pokroić na mniejsze kawałki i wraz z odcedzonymi i pokrojonymi w paseczki grzybami dodać do zupy; zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Koperek umyć i drobno posiekać; posypać zupę.